Hoe voer je een goed telefoongesprek?
Hoe voer je een goed telefoongesprek? Wil jij bellers vriendelijk te woord staan en
invloed uitoefenen op de uitkomst van het gesprek? Lees deze telefoontips!
Telefoontips voor klantenservicemedewerkers
De telefoon gaat. Je neemt op en weet niet wie er belt. Misschien is het een potentiële opdrachtgever, maar het kan ook een ontevreden klant zijn. Hoe de beller te woord wordt gestaan heeft enorme impact op de uitkomst van het gesprek. Het kan het verschil maken tussen een nieuwe klant en iemand die een hele slechte review achterlaat.
Wil jij weten hoe jij en de klantenservicemedewerkers een goed telefoongesprek voeren? Lees dan deze tips.
Tip 1: denk aan je houding
Tijdens een telefoongesprek gaat het niet alleen om wat je vertelt, maar ook om hoe je het zegt. Al geef je keurig antwoord op alle vragen en denk je proactief mee, als je onderuitgezakt op je bureaustoel zit, komt je boodschap niet over. Zorg voor een actieve houding en zit rechtop. Je stem klinkt daardoor helder omdat je stembanden niet worden afgekneld.
Tip 2: Haastige spoed is goed
Haastige spoed is zelden goed, tenzij het gaat om telefoongesprekken. Laat bellers niet te lang wachten en zorg ervoor dat de telefoon niet vaker dan drie keer overgaat. Ben je nog in gesprek met een andere klant en komt er nog een telefoontje binnen? Neem dan toch het gesprek aan, leg de situatie uit en zet de beller in de wacht of vraag of je terug mag bellen. Vraag wel even wanneer terugbellen schikt.
Ben je niet altijd telefonisch bereikbaar?
Telefoontjes laten gaan of steeds gestoord worden terwijl je (met iets anders) bezig bent kost geld. Besteed daarom de telefoonservice uit en richt je op je corebusiness. De bereikbaarheid, die verzorgen wij.
Tip 3: Een goed begin is het halve werk
You never get a second chance to make a first impression; de Engelsen zeggen het mooi. Neem altijd rustig de telefoon aan en zorg ervoor dat je klant goed kan horen met wie hij spreekt. Begroet de klant (zeg liever ‘goedendag’ dan ‘hallo’) en noem je naam en bedrijfsnaam. Vraag vervolgens waar je de beller mee van dienst kunt zijn. Je zult merken dat klanten dit gebaar enorm waarderen!
Zorg er ook voor dat je goed bent geïnformeerd voordat je een telefoontje aanneemt. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van wie aanwezig is en wie bezoek verwacht. En antwoorden op veel gestelde vragen weet je uit je hoofd.
Tip 4: Herhalen en checken
Toon je betrokkenheid door de naam van de beller te noemen. Vraag indien nodig of de klant zijn of haar naam spelt. Het telefoonalfabet is hierbij een handig hulpmiddel. Noteer de naam, zodat je die nog weet als je later moet doorverbinden of een boodschap moet aannemen. Vraag, indien nodig, ook naar het telefoonnummer en een emailadres.
Tip 5: Luister actief en toon empathie
Vooral boze klanten willen gehoord worden. Laat ze maar even stoom afblazen. Neem altijd een positieve houding aan en toon empathie. Let erop dat je je nooit laat meeslepen. Als jij ook een onvriendelijke houding aanneemt, is de kans groot dat de beller nog bozer of zelfs onredelijk wordt.
Tip 6: Houding en spreektoon
Enthousiasme werkt aanstekelijk, ook als iemand je niet ziet maar wel hoort. Zet daarom een glimlach op je gezicht. Je klinkt automatisch vrolijker en dat merkt de beller.
Probeer ook je stem iets te verhogen aan het einde van elke zin. Dat klinkt aangenamer dan een stem die steeds lager wordt. Vermijd altijd een monotoon stemgeluid, want dat komt onvriendelijk en ongeïnteresseerd over.
Klantvriendelijker telefoneren?
Wil je leren hoe je klantvriendelijker telefoneert en hoe je effectief inspeelt op de persoonlijkheid en behoeftes van een beller? Doe dan mee aan een van onze telefoontrainingen.
Tip 7: Vermijd jargon
Jargon, een moeilijk woord voor vaktaal, is vaak moeilijk te begrijpen voor klanten. Je overschat heel snel wat bekend is bij anderen. Zodra je een term vaak gebruikt, is het verleidelijk om te denken dat de beller snapt wat je bedoelt. Noem de zaken gewoon bij hun naam. Verplaats je in de beller en check of de beller begrijpt wat je bedoelt.
Tip 8: Neem initiatief en zeg wat je doet
Hou de leiding in het gesprek door initiatief te tonen. Zo voorkom je dat het gesprek de verkeerde kant op gaat of juist heel lang duurt.
Zeg altijd wat je gaat doen. Als je iemand wilt doorverbinden, kondig dat dan duidelijk aan. Lukt het niet om door te verbinden en wil je een boodschap aannemen? Vertel dan ook duidelijk wat de procedure is. Zeg bijvoorbeeld dat je een boodschap achterlaat en aan je collega vraagt of hij vandaag terugbelt.
Klantenservice is een houding.
Geen afdeling.
Tip 9: Sluit het telefoongesprek netjes af
Rond een telefoongesprek af door te vragen of de beller nog vragen heeft. Laat de beller ook weten welke acties je gaat ondernemen naar aanleiding van het telefoongesprek. En wens de persoon aan de andere kant van de lijn tot slot een fijne dag of avond.
Goed telefoongesprek oefenen
Wil jij het maximale uit een telefoongesprek halen en je telefonische vaardigheden verbeteren? Volg dan een van onze telefoontrainingen. Je leert onder andere hoe je klanten kunt overtuigen en hoe je effectief inspeelt op de persoonlijkheid en behoefte van de beller. En natuurlijk krijg je van onze ervaren trainer een heleboel praktische tips.
Blijf op de hoogte
Waar wacht je nog op?
Bel 088 844 0844, maak gelijk online een afspraak of mail info@voicetovoice.nl